VRH
pad-cijena-nekretnine
kupovina prilika stan

Nekretninski balon napokon se počeo ispuhivati. Glavni razlog nitko nije mogao predvidjeti

Dok broj oboljelih od koronavirusa raste u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, broj turista drastično pada. Nikom nije lako, jer svi smo zabrinuti, ne samo za naše zdravlje i zdravlje najbližih, već smo i ozbiljno zabrinuti za gospodarstvo. Ekonomija gotovo da je stala.

Koronavirus je najviše pogodio turistički sektor

Prema podacima E-visitora Hrvatske turističke zajednice, od 1. siječnja do 8. ožujka, u Hrvatskoj je ukupno ostvareno oko 580 tisuća dolazaka što je na razini istog razdoblja lani i više od 1,5 milijuna noćenja, odnosno 2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

No tada je sve stalo zbog koronavirusa.

U prvih deset dana mjeseca ožujka turistički sektor, koji čini najveći dio domaćeg BDP-a, bilježio je pad dolazaka i noćenja turista u iznosu od čak 30 posto. Još jače je pogođen dnevni najam, čija su noćenja u posljednja dva tjedna pala za čak 70 posto!

Kako ističe predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, Problematično će biti ako epidemija koronavirusa potraje do Uskrsa, a ako potraje i duže, vrlo ozbiljne posljedice osjetit će turističke agencije, cijeli turistički sektor, ali i državni proračun koji je ovisan o turističkoj sezoni.

Dnevni najam zamjenjuje se dugoročnim najmom

Svima je u interesu da ovaj drastičan pad novih bukiranja nekako pokušamo zaustaviti. Iskusni poduzetnici savjetuju da će na tržištu opstati oni koji će reagirati brzo i biti fleksibilni.

I zaista, mnogi su ovaj savjet shvatili ozbiljno pa smo ovih dana dobili veći broj poziva dnevnih iznajmljivača studio apartmana u Zagrebu, sa željom prenamjene dnevnog najma u klasični, mjesečni najam.

Znači li to da će COVID-19 utjecati i na cijenu najma stanova?

Hoće li koronavirus utjecati na cijenu najma stanova u Zagrebu?

Podsjetimo se, osim velike potražnje malih stanova u Zagrebu i državnih subvencija na novo kupljene stanove, cijene su u posljednjih nekoliko godina divljale i zbog toga što je puno iznajmljivača zagrebačke stanove pretvorilo u stanove za dnevni najam. S obzirom na trenutnu situaciju, čini se da će koronavirus ispuhati balon koji se stvorio na tržištu nekretnina u posljednjih nekoliko godina.

Upravo veliki gubitci u dnevnom najmu koje već bilježimo, pokušat će se nadoknaditi davanjem tih istih stanova u klasični, mjesečni najam. To pak će vjerojatno utjecati na povećanje ponude, ali i na korekciju takve vrste najma. Drugim riječima, to znači da će mjesečne najamnine od 500 do 700 eura konačno početi padati i podstanari bi napokon mogli doći na svoje (Izvor: Crozilla).

najam-nekretnina-zagreb

Ako imate novaca, sada uložite u nekretnine

I dok su se mnogi među nama potajice nadali da će se zbog već dugo najavljivane moguće recesije dogoditi pad cijena nekretnina, zaista nitko nije mogao predvidjeti da će glavni razlog tome biti – virus.

Trenutno stanje vrlo će se vjerojatno odraziti i na kupoprodajne cijene.

Već krajem ožujka kreće novi krug natječaja APN-a za subvencionirane kredite, koji su prijašnjih godina uvelike utjecali na osjetan porast potražnje, a time i na rast cijena nekretnina. No s obzirom na trenutnu situaciju koju je izazvao koronavirus, umjetno povećanje cijena ovaj se put neće dogoditi. Cijene se vjerojatno neće vratiti na one za vrijeme krize 2008. i 2009. godine, ali će se svakako „izbalansirati“ i postati konačno realne. Pad cijena nekretnina sve je realniji scenarij.

I ministar Štromar komentirao je cijelu situaciju te smirio građane koji su već ostavili kapare za stanove koje planiraju kupiti putem APN-a. Poziv za APN kredite će biti otvoren, kako je najavljeno, već 30.ožujka, ali s jednom iznimkom – sredstva će biti osigurana za sve koji predaju potpunu dokumentaciju.

Iz navedenih razloga, sada je pravo vrijeme za kupovinu stanova.

Dvoumite li se još uvijek, mogao bi vas zanimati podatak da u posljednjih nekoliko dana dobivamo sve više poziva gdje vlasnici žele prodati stanove koje koriste za iznajmljivanje jer su ih kupili na kredit, s nadom da će te nekretnine otplatiti dobrom turističkom sezonom. Kako je neizvjesnost oko turističke sezone sve veća, sada se pitaju hoće li moći otplaćivati svoje kredite pa su odmah krenuli u prodaju.

To je prilika svima vama koji želite kupiti kvalitetan stan po povoljnoj cijeni, jer kao što i sami znate, korekcije cijene češće su kada je nekome hitno prodati. U tržišnim uvjetima koji sugeriraju da nas čeka pad cijena nekretnina, veće su šanse pronaći željeni objekt u okvirima vlastitog budžeta.

Želite li dobiti informacije o stanovima koji se prodaju na tržištu, kontaktirajte nas što prije.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *