VRH
zagreb-centar-nekretnine
kupovina stan

Korona i potres udružili se protiv cijena stanova u Zagrebu

Nakon što je pandemija koronavirusa gotovo u potpunosti paralizirala hrvatsko gospodarstvo, nekretninski balon napokon se počeo ispuhivati. Mnogi su se pitali s razlogom, je li sada pravo vrijeme za kupnju nekretnine u Zagrebu, jer očigledno je bilo da će dogoditi pad cijena nekretnina, ne samo u Zagrebu, već i u ostalim gradovima diljem Hrvatske.

A onda su prije dva tjedna u nedjeljno jutro Zagreb zadesila čak dva potresa. Nepamćenih razmjera, potresi magnitude 5.5 i 5.0 po Richteru bili su najsnažniji u posljednjih 140 godina. Prema podacima gradskih vlasti, navodno su zabilježene štete na više od 7.000 objekata.

U zagrebačkom potresu stradale su najvrjednije nekretnine

Potres u Zagrebu najviše je oštetio nekretnine u strogom centru Grada, gdje su nekretnine i najskuplje. Nažalost, upravo je potres pokazao kako mnogi stambeni objekti u centru nisu bili adekvatno održavani. Palica odgovornosti prebacuje se sa stanovnika na gradsku upravu i obrnuto, no to sada više nije toliko važno jer – šteta je počinjena.

Iz udruženja osiguravatelja HGK istaknuli su kako samo oko 6% stanovnika ima uplaćeni dodatni paket za osiguranje u slučaju potresa. Osnovni paket osiguranja, naime, uključuje štetu od požara, poplave, izljeva vode i loma, ali ne i od potresa. Osiguranje za potres je potrebno je platiti dodatno.

To znači da će većina građana štetu nastalu od potresa ipak morati sanirati sami. Koliko će im trebati vremena, ovisi prvenstveno o financijskim mogućnostima građana. A uzmemo li u obzir trenutni zastoj gospodarstva zbog koronavirusa i mogućnost da će mnogim građanima biti smanjeni prihodi na više mjeseci, ako ne i godina, bojimo se da bi obnova nekretnina u centru Zagreba mogla potrajati.

Također, u pripremi je novi zakon o obnovi Zagreba koji priprema Država, ali građani su skeptični oko toga koliko će im zakon zaista pomoći u trenutnim okolnostima.

potres-zagreb

Photo by Zvjezdana Balogovic on Unsplash

Tržište nekretnina uvijek reflektira stanje gospodarstva

S obzirom na nevjerojatne okolnosti u kojima se našlo tržište nekretnina, mnogi se s pravom pitaju sljedeće: Hoće li sada kupci i unajmljivači izbjegavati centar Zagreba? Hoće li nekretninama u centru s obzirom na pretrpljenu štetu drastično pasti cijena? Ili pak će centar uvijek biti i ostati centar, a prekrasni građanski stanovi visokih stropova i prostranih salona i dalje će imati posebno mjesto u srcima mnogih kupaca?

Odgovore je, nažalost, teško predvidjeti.

Ipak, smatra se da će cijene nekretninama padati prvenstveno zato što su mnoge sada oštećene pa se zbog potrebne renovacije za njih više neće moći tražiti 3.000 eura po kvadratnom metru. Cijene će padati jer bi također mnogi mogli izgubiti interes za stanovanjem u centru Zagreba i preseliti na lokacije u južnom dijelu Grada koje ipak nisu toliko ugrožene.

Iz HGK također ističu da će pad cijena ovisiti i o kamatnim stopama. Ostanu li kamatne stope koje banke nude za stambene kredite na onim iznosima prije koronavirusa, mnogi će ulaziti u proces kupnje nekretnina, bilo kroz APN-ove koji su trenutno aktualni ili kroz vlastitu ušteđevinu.

Teško je trenutno biti pametan, no jedno je sigurno. Kad nekome smrkne, drugom svane, što bi značilo da će oni koji planiraju kupovati nekretnine u centru Zagreba ipak sada proći bolje naspram onih koji su to radili prije pandemije i snažnog zagrebačkog potresa.

Zanima vas nekretnina u centru Zagreba? Javite nam se telefonom ili putem maila te ćemo vas rado upoznati s trenutnom ponudom nekretnina, ali vam dati i vrijedne savjete oko kupovine.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *