VRH
kupovina-nekretnine-provjera
kupovina stan

Najdetaljniji vodič na internetu: Saznajte što sve obavezno trebate provjeriti prilikom kupnje nekretnine

Kao što je svima poznato, nedavno je bio taj veliki potres u Zagrebu koji je ošteti mnogo nekretnina u centru grada. Pitali smo se, koliko je samo obitelji koje su tek nedavno kupile nekretninu, a da nisu provjerile u kakvom je stanju krovište zgrade te su zbog tog propusta ostale možda i bez krova nad glavom. Potresi se ipak događaju rijetko.

Vlaga, muljaža s dokumentacijom ili upisom na katastar i slične zgode i nezgode na koje mogu naići potencijalni kupci nekretnina ipak se događaju češće. Zato je jako važno biti detaljno upoznat sa svime što bi provjera nekretnine trebala uključivati, što se prvenstveno odnosi na sve one koji su kupovinu stana uzeli sami u svoje ruke. Naravno, kupujete li stan preko agencije, onda će tu brigu na sebe preuzeti agent koji spomenute provjere ima u malom prstu i radi ih na dnevnoj bazi.

Provjera nekretnine prije kupnje uz naš detaljan vodič

Provjerite zemljišno-knjižni izvadak

Riječ je o dokumentu koji je jedini pravi dokaz o vlasništvu, a koji se sastoji od: (1) popisnog lista u kojem je nekretnina upisana, (2) vlasničkog lista ili vlastovnice koji će vam otkriti stvarnog vlasnika nekretnine te od (3) teretovnice, dokumenta koji će vam odmah pokazati je li nekretnina pod hipotekom, najmom ili zakupom, ovrhom ili recimo, pravom nazadkupa ili prvokupa.

Ovo je javni dokument kojem možete pristupiti na gruntovnici ili putem weba (pregled je besplatan), upisom katastarske čestice pojedine nekretnine. Ovdje ćete osim spomenutih informacija još saznati ostale važne karakteristike nekretnine, poput opisa i površine nekretnine.

Kako biste bili sigurni da su vlasnički papiri uredni i da ne postoji nikakva hipoteka, toplo vam preporučujemo angažiranje odvjetnika koji će detaljno provjeriti svu papirologiju. Jer čak i zemljište na kojem je zgrada izgrađena može biti pod hipotekom!

Istražite povijest nekretnine

Nije samo trenutni vlasnik važan, već i oni prethodni. Svakako provjerite je li odabrana nekretnina i prije mijenjala vlasnike te u tom slučaju od prodavatelja zatražite ovjereni kupoprodajni ugovor i obavezno ga fotokopirajte!

Zamka na koju biste ovdje mogli nasjesti su drugačiji načini stjecanja nekretnina, poput nasljeđivanja do ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Zato baš uvijek inzistirajte na utvrđivanju kako je nekretnina došla u ruke prodavatelja.

Dobro provjerite u kakvom je stanju nekretnina

Ako vidite da je neki dio nekretnine u lošem stanju i toga ste svjesni te je iz tog razloga i cijena nekretnine niža, onda u redu. Međutim, potencijalna zamka ovdje je kupovina „mačka u vreći“. Već možete pretpostaviti da su to nekretnine koje izgledaju lijepo, ali je upitno koliko su kvalitetno napravljene.

Bojite li se da biste mogli nasjesti na takvu prevaru, povedite u razgled građevinskog stručnjaka koji će u vaše ime detaljno „pronjuškati“ stanje i starost instalacija, stanje dimnjaka, glavne ventile, pa čak i stanje parketa i pločica, električnog i plinskog bojlera, stolarije i slično. Nemojte zaboraviti istražiti je li pod izgrađen od drvenih greda ili betonske deke. Također je uvijek dobro saznati i kada je zadnji put rađena renovacija i kada su mijenjane strujne / plinske / vodovodne izolacije. Osim o izolaciji, raspitajte se u kakvom je stanju fasada, a tu će vam pomoći i energetski certifikat koji treba imati svaki stan koji je na prodaju. Provjerite i stanje krovišta. Nemojte si dopustiti da vam se dogodi scenarij koji su mnogi stanari zagrebačkog centra doživjeli u nedavnom potresu.

Konačno, pitajte prodavača hoće li zgrada uskoro imati kakvu renovaciju. Naravno, to je dobar znak koji ukazuje na to da su sustanari složni i da se kuća održava, ali to je isto tako znak da bi mogli porasti računi za plaćanje pričuve.

provjere-prije-kupnje-nekretnine

Tražite originalan tlocrt

Naročito ako želite rušiti neke zidove kako biste dobili bolji raspored prostorija ili popularan open space, svakako tražite originalan tlocrt na kojem ćete lako uočiti koji su zidovi nosivi. Ako treba, sa sobom povedite i arhitekta ili statičara.

Jesu li plaćene sve režije

Da, to vrijedi čak i za one stanove u kojima nitko nije boravio. Iako je uobičajena praksa da se na dan sklapanja ugovora ili dan primopredaje ključeva očitaju stanja svih brojila, kako bi se napravio prijepis režija na novog korisnika, nije zgoreg podsjetiti i na taj važan dio prilikom kupnje nekretnine.

Ne zaboravite, prodavatelj je taj koji je dužan platiti sve režijske troškove sve do primopredaje ključeva.

A što sa stanovima koji su tek u procesu gradnje?

Vlasničke papire jako je važno provjeriti čak i kad je zgrada tek u procesu gradnje ili je tek izgrađena i posve nova. Tu osobitu pozornost posvetite tome ima li objekt građevinsku i uporabnu dozvolu, je li provedeno etažiranje zgrade i je li objekt dio katastarskog plana.

Svakako provjerite i tko je investitor i graditelj nove zgrade te je li zgrada građena kreditom banke i na posjedu koji je pod hipotekom. I to se događalo, da je vlasnicima bio oduzeti stan jer nisu pazili na spomenute detalje. Osim toga, istražite li detaljnije investitora, lako ćete na internetu doći do podataka o tome gradi li kvalitetne stanove ili štedi na materijalu, što posljedično dovodi do stanova loše kvalitete i doživotnih problema s nekretninom koju ste toliko skupo platili.

Ako kupujete stan u izgradnji, investitor vam mora dati na uvid izvršnu/pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt za građenje. Napominjemo da je investitor, odnosno vlasnik zgrade, dužan prije izdavanja uporabne dozvole pribaviti energetski certifikat pa svakako provjerite i taj dio.

Konačno, toplo vam savjetujemo da nekretninu nikad ne kupujete na osnovu prvog dojma i tako se zaletite. Postoje slučajevi gdje je nekretnina bila obnovljena, odnosno „ulickana“, a ispod toga je bila opća katastrofa te je stan ubrzo postao nemoguć za življenje.

Nemate li dovoljno znanja ili vremena provjeriti sve navedene papire i zamke, onda svakako angažirajte agenta za nekretnine. Agenti ove provjere rade svakodnevno i imaju daleko više iskustva, a to znači da poznaju sve potencijalne prevare s kojima biste se mogli suočiti ako negdje pogriješite.

Za više informacija, kontaktirajte nas s povjerenjem.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Instagram

  • Vacation time...😊
#realtorholiday #liminarealestate #vacationvibes
  • It's a details that counts....
Flat for rent, Gračani.
#flatrentzagreb #flatforrent #liminarealestate #realestateagent #agencijazanekretnine #stan #intetiordesign
  • This little perfection is available again😊
#agencijazanekretnine #liminarealestate #flatforrent #zagrebrealestate #realestateagent #rentalproperty
  • Imamo blog 🎉✨🎊
Čitajte nas na www.limina.hr/blog
#realestateagent #agencijazanekretnine #realestateblogs #realestateblogger
  • ... at this lovely studio flat for sale, Lanište? 😉
#realestatezagreb #nekretninezagreb #agencijazanekretnine #liminarealestate #laniste #garsonjera
  • Monday brunch with fellow agent 😊
#agencijazanekretnine #realestatezagreb #nekretninezagreb #liminarealestate #realestateagent #mondayfood
  • Working Saturday with a view 😀
#agencijazanekretnine #realestatezagreb #saturday #realestateagent #nekretninezagreb #liminarealestate
  • Dobar petak svima! 😊
#realestateagent #agencijazanekretnine #liminarealestate #lifeisbeautiful #realestate #littlethingsinlife

Pratite nas!