VRH
kuca-stan
kuća kupovina stan

Kuća ili stan? Odluka bi vas mogla koštati životnog (ne)zadovoljstva!

Neke životne odluke su jednostavne. Bez problema ćete odabrati najdražu čokoladu, film koji želite pogledati u kinu ili recimo, prijavit ćete se za posao o kakvom oduvijek sanjate. No život nas ponekad dovede u situacije u kojima je potrebno – vagati. Ima li ili nema smisla otići u nepoznat grad za poslom? Je li pametno preseliti se zbog simpatije? Ili, recimo, napraviti zaokret u karijeri, nakon što ste shvatili da vas posao kojim se trenutno bavite jednostavno ne zanima.

Jedna od takvih životnih dvojbi često se javi u trenutku kada ste u potrazi za svojom prvom imovinom. Što kupiti, kuću ili stan, pitate se?

Niste jedini, utješit ćemo vas. A zatim u nastavku članka popisati argumente za i protiv i jedne i druge stambene jedinice. Jer ovo je ipak odluka koju mnogi od nas donose jednom u životu.

Kuća ili stan – Što odgovara više mom karakteru?

Logično, pitanje ćete najprije postaviti sebi, a zatim o izboru porazgovarati sa svojim partnerom. Nekima od vas odluka će ipak biti laka. Ako ste oboje rođeni u Zagrebu, proveli ste mladost u najdražem kvartu na Savi i ne možete zamisliti svoj život bez ispijanja jutarnje kave u kvartovskom kafiću u koji zalazite još od srednjoškolskih dana, onda dvojbe nema.

Vjerojatno će vam vaš odabir olakšati i mjesto rada, a mnogima i blizina vrtića i škole, zbog čega dnevno štedite po gotovo 60 minuta, jer ne trebate dijete autom voziti u školu.

No je li to dovoljno? Može li stan zadovoljiti vaše životne potrebe i želje, ako recimo želite imati barem troje djece, kućnog ljubimca i cjelodnevne roštiljade za obitelj i prijatelje? Ili maštate već godinama o tome kako bi bilo odlično posaditi jedan veliki cvjetnjak ili vrt, na kojem ćete konačno moći ubirati svježe plodove, umjesto da se svake subote gužvate na placu, ne biste li stigli kupiti od one kumice koja ima svježe i zdravo netretirano povrće.

Svoje emocije i želje svakako ne biste trebali potisnuti, ali potrebno je razmisliti i o ostalim argumentima, poput budžeta koji imate i stvarnog vremena koje možete izdvojiti za održavanje nekretnine.

sadnja-vrta

Kuća daje veći životni prostor, veću slobodu i košta manje, no ima jednu veliku manu

Nema ljepšeg osjećaja od onog kada u ljetno jutro trčite s klincima bosi po travi vlastitog dvorišta i uživate u jednostavnosti tog trenutka. Ako život ne možete zamisliti drugačije, onda svakako za svoje stanovanje odaberite kuću. Imat ćete svu moguću slobodu, a također ćete kvadratni metar prostora platiti znatno manje negoli biste platili za istu kvadraturu stana.

No, kao što smo naveli, kuća ima jednu manu. Vjerujemo da ste već čuli za izreku – rupa bez dna. Nažalost, svatko tko živi u kući moći će vam potvrditi istinitost te izreke. Jer dok živite u stanu, svi stanari plaćaju stambenu pristojbu iz koje se veći popravci poput zamjene krovišta ili termo fasade naplaćuju iz tog fonda. S druge strane, sva takve i slične popravke u kući ćete trebati podmiriti sami.

Ipak to nije jedina mana kuće. Osim što je skupa za održavanje, kuća će vas koštati i puno vašeg slobodnog vremena. Da, skakutanje po travi stvara veliko zadovoljstvo, no košnja trave jednom tjedno mnogima bi ipak mogla zadavati glavobolje. No to je tek početak radova u dvorištu i vrtu. Tu su još održavanje spomenutog cvjetnjaka, sadnja i zalijevanje vrta i voćki, razni sitni kućanski popravci i slično.

Zato, dobro razmislite koliko ste svog vremena spremni žrtvovati za sitne kućanske poslove i održavanje okućnice. Mnogi od vas nisu, ali isto tako, mnogi jedva čekaju da se odmaknu od gradske vreve i uživaju u mirisu tek procvale akacije i pjevanju ptica stanarica.

Za kraj, rado bismo pitali vas što preferirate, kuću ili stan? Koji su vaši argumenti za i protiv kuće ili za i protiv kupovine stana?

Bit će nam drago podijelite li s nama svoje mišljenje :).

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *