VRH
nekretnina-more-limina
kupovina Lifestyle prilika stan

Zašto Hrvati vole ulagati u nekretnine?

To da Hrvati vole kupovati stanove i kuće poznato je već i preko granica. Zapravo, kada je u pitanju vlasništvo nad nekretninama, mi smo među europskim rekorderima. Čak 89,9% stanovništva u vlasništvu ima barem jednu nekretninu (izvor: Eurostat).

No nije to toliko neobično. Uzmemo li u obzir činjenicu da je manje-više jednaka situacija i u ostalim tranzicijskim zemljama, u kojim veći dio nekretnina potječe iz bivšeg sustava, lako možemo zaključiti da je pomama za nekretninama u Hrvata i susjeda zapravo ideološki uvjetovana.

Ipak, to nije jedini razlog zašto Hrvati vole ulagati u nekretnine.

Ulaganje u nekretnine najsigurnije je ulaganje

Mogli bismo, dakle, „okriviti“ bivši sustav što Hrvati toliko vole kupovati nekretnine, ali ima još jedan važan razlog zašto smo toliko ludi za nekretninama, a to je – loša financijska pismenost. Da se razumijemo, ulaganje u nekretnine nije nimalo loša investicija, osobito ako to radite pametno pa kupite recimo nekretninu kojoj nakon kupovine i ulaganja znatno poraste cijena. Također, imajući u vidu da su kamate na štednju toliko niske da ih pojede inflacija, ulaganje u nekretninu, recimo onu na Jadranu, čini se sasvim razuman potez. S vama bi se složio i Andrew Carnegie, milijarder koji je davno izjavio kako je 90% milijunaša svoje bogatstvo steklo ulaganjem u nekretnine.

Međutim, boljka hrvatskog naroda je ta što sav višak novaca ulažu isključivo u nekretnine. Dok stranci ulažu na način da dio novaca ulože u dionice, dio u zlato, a tek trećinu novca u nekretnine, Hrvati guraju u nekretnine – sve.

nekretnina-zagreb

Kada se ulaganje u nekretnine ne isplati

Ako ste već odlučili „gurati“ svoj novac u nekretnine, onda svakako nemojte zaboraviti prije kupovine ubrojiti ovih nekoliko troškova:

  • ako kupujte nekretninu za najam, imajte u vidu da nekretnina ipak neće biti iznajmljivana 100% vremena
  • potrebno je platiti porez na kupnju i najam
  • platit ćete i osiguranje, osobito vjerujemo sada nakon snažnog potresa koji je ove godine zadesio Zagreb
  • ako ne stignete samostalno brinuti o nekretnini, onda ćete trebati platiti i postotak prihoda agenciji za iznajmljivanje
  • niste li kupili nekretninu u gotovini, tu je i ogroman trošak kamata
  • konačno, nekretninu ćete s vremena na vrijeme trebati održavati, a to košta

Zašto smo vam ove dodatne troškove tako lijepo popisali i možda čak izazvali glavobolju? Zato što vam zapravo želimo dati do znanja da vam stvarni povrat na ulaganje vjerojatno ne prelazi 5% godišnje. Možda ste s ovom cifrom zadovoljni (a tko ne bi bio), no ako ste u tu jednu nekretninu uložili više od 10% svog portfelja, onda ste vjerojatno napravili pogrešku.

Naime, investitori u nekretnine, oni koji su se obogatili na ulaganju u nekretnine, rado će vas savjetovati da u jednu investiciju nikad ne ulažete više od 10% svog portfelja. Drugim riječima, želite li uložiti u nekretninu vrijednu 100 000 eura, trebali biste imati milijun eura na računu da ta investicija za vas bude sigurna. Nažalost, malo tko od nas ima tu svotu novca na računu.

Kada se ulaganje u nekretnine isplati

Ako smo vas do sada obeshrabrili oko kupovine nekretnine, to je bilo zato što vas želimo spriječiti da donesete pogrešnu odluku koju ćete vući tijekom većine života. Ipak, spomenuli smo već jednom u članku i rado ćemo spomenuti opet – investiranje u nekretnine se itekako isplati, ako znate što radite i investirate pametno.

Pa koje su to onda situacije kada se ulaganje u nekretnine isplati, čak i u Hrvatskoj?

Možete li kupiti nekretninu u nekom većem gradu na moru, vrlo je vjerojatno da će vam se ulog u nekretninu višestruko vratiti. Hrvatska je zemlja turizma, a prelijepa obala i bogata kultura koju imamo garancija su nam da će turisti dolaziti i dalje. Unatoč velikim izazovima s korona virusom, Hrvatska je među zemljama koje su proglašene korona free zonom pa vjerujemo da će ipak stvari ubrzo doći u normalu čak i kada je turizam u pitanju.

zagreb-potres-nekretnine

Isplati se i ulaganje u nekretnine u Zagrebu, osobito sada nakon potresa! Naime, nepisano pravilo je takvo da nekretnina vrijedi manje što se bliži njezin krajnji rok trajanja, što u prosjeku bude oko 100 godina. Možda situacija nije bila takva u Zagrebu prije potresa, kada smo imali očito napuhani nekretninski balon, nakon potresa stare građevine već su počele gubiti na vrijednosti i to je prilika mnogim ulagačima i građevincima da kupe te zgrade, poruše ih i izgrade nove luksuzne stanove. S druge strane, zgrade mlađe od 30 godina i dalje drže cijene, ali one su zapravo i sigurna investicija. Jer, podsjetimo se, pomama za nekretninama bila je velika naspram broju stanova koji su bili u ponudi, a sada nakon korone i gospodarske krize koja je krenula, mnogi Hrvati su se iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Irske već vratili trajno u domovinu i trebat će im stan ili kuća. Očito je da će potražnja biti još veća, a broj stanova ne može se preko noći povećati, naročito sada kada neke stare nekretnine više nisu podobne za život zbog svoje nestabilnost.

Zaključak je jasan. Imate li gotovinu i ne želite li ulagati u dionice, ulaganje u nekretninu je pametan potez. Imate li nešto ušteđevine, a dijete vam uskoro ide u Zagreb ili Split na fakultet, kupite nekretninu, taman da je manji dio na kredit. Sada je također vrijeme da kupite nekretninu u lošijem stanju, uložite u nju i prodate ju kao luksuznu. Zapravo, mnogo je scenarija kada je pametno kupiti nekretninu, a ako želite da vam damo iskreno mišljenje za vašu osobnu situaciju, slobodno nam se javite. S veseljem ćemo vas savjetovati!

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *