VRH
nasljedena-nekretnina-zagreb
prilika stan

Naslijedili ste nekretninu? Saznajte je li bolje prodati ili iznajmiti

Nije tajna da Hrvati vole posjedovati nekretnine pa ih samim time i nerijetko nasljeđuju od svojih roditelja, baka i djedova. Ako ste se već jednom našli u takvoj situaciji, onda ste sigurno razmišljali što učiniti s takvom nekretninom, odnosno je li bolje nasljeđenu nekretninu prodati, iznajmljivati ili možda zadržati za sebe.

Zato ćemo u današnjem članku popisati argumente koji će vam jasno pokazati kada je vaše nasljedstvo bolje prodati, a kada zadržati, jer znamo da nekretninu u konačnici ipak želite unovčiti što je bolje moguće.

Naslijeđenu staru kuću bolje je prodati

Možda je najlakšu odluku donijeti ako ste naslijedili staru kuću. Tim više, radi li se o trošnoj kući punoj vlage, a koja pritom nije na nekoj top lokaciji Grada Zagreba ili tik do obale Jadranskoga mora.

Iako danas postoje razne tehnike kojima se može spriječiti prodiranje vlage u unutrašnjost kuće, staru ćete kuću trebati jako puno prozračivati kako se gljivice ipak ne bi nakupile i „napale“ vaš novi namještaj.

Osim toga, renovacija stare kuće će vas i puno koštati pa ako vam otpočetka nije napeta jer preferirate život u stanu, možda bolje ne ulaziti u tu vreću koja često nema dno kada je u pitanju investiranje. Zato je naš savjet vama – staru naslijeđenu kuću treba prodati. 

naslijedena-stara-kuca

No ima nekoliko situacija u kojima je pametno investirati u takvu vrstu nasljedstva. Primjerice, ako se kuća nalazi u užem centru Zagreba pa je možete u dogovoru s investitorima porušiti kako bi se na tom mjestu izgradila stambena zgrada. U kuću se isplati uložiti također ako se nalazi na nekoj atraktivnoj lokaciji u Dalmaciji ili Istri, kada je možete pretvoriti u apartman ili u vašu kuću za odmor. Samo oprez, prije nego donesete konačnu odluku, svakako vam preporučujemo da napravite kvalitetnu analizu nekretnine i provjerite je li naslijeđeni objekat zaštićen kao kulturna baština. Ovo potonje bi za vas moglo biti ili veliki plus ili minus, što zavisi o novoj namjeni koju ste mislili podariti nekretnini.

Stari stan izaziva najviše dvojbi oko njegove buduće namjene

Ipak, malo je teže donijeti odluku u slučaju da ste naslijedili stan, naročito onaj koji je građeni od 70-ih do 90-ih godina, kada je gradnja bila nešto kvalitetnija nego početkom 20-og stoljeća.

Opet, ako se nekretnina koju ste naslijedili nalazi u Gradu Zagrebu, još k tome nije stradala u potresu, onda imate dobre šanse da je prodate za cijenu s kojom ćete biti zadovoljni. U prilog bi vam mogle ići i ponovno raspisane APN subvencije za stanove, koje su prethodnih godina velikim dijelom utjecale na napuhavanje nekretninskog balona, što je išlo u korist vlasnicima nekretnina koji su prodavali.

Odlučite li se na prodaju, toplo vam savjetujemo da nekretninu prije prodaje uredite, što će povećati vrijednost nekretnine. Takvo uređenje uključivat će sitne popravke, bojanje zidova, najčešće u svjetliju boju radi prividnog povećanja prostora, čišćenje i po potrebi namještanje prostora.

isplasti-li-se-renovirati-stan

Ako vam se naslijeđena nekretnina sviđa, zadržite je

Nalazi li se naslijeđena nekretnina na atraktivnoj lokaciji, u blizini škole i vrtića, kao i parka, tramvajske stanice i svih ostalih sitnica koje bi vam mogle olakšati život, možda bi je bilo pametnije ipak zadržati u svom vlasništvu.

No u slučaju da je odlučite zadržati i renovirati, budite spremni na veće troškove, naročito ako je potrebno mijenjati stolariju, podne obloge, čak i cijevi u zidovima. Kada napravite sve te velike zahvate, koji nisu samo estetski, već su važni za „zdravlje i dug život“ vaše nekretnine, barem ćete znati na čemu ste. Imat ćete odličan stan na lokaciji koju volite i život će svim ukućanima biti ipak nešto jednostavniji.

Osim toga, imate li novaca za investiranje i dvojite biste li uložili ili ne, čak vas malčice nagovaramo da investirate. U slučaju da se kasnije predomislite, takvu tip-top sređenu nekretninu uvijek ćete lakše prodati na tržištu, ali za nju dobiti i veće novce.

Trebate li individualno savjetovanje oko toga što učiniti s nekretninom koju ste naslijedili, slobodno nas kontaktirate. Rado ćemo vam pomoći.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *