VRH
djecja-soba-limina
Inspiracija Lifestyle

5 savjeta za uređenje dječje sobe u kojoj će dijete brzo i lako rješavati svoje školske obaveze

Dječja soba trebala bi biti prostor za razvoj, koncentraciju i kreativnost djeteta. U njoj bi se djeca trebala osjećati ugodno i motivirano za pisanje domaće zadaće ili za igru. Trebala bi se osjećati kao pravi mali kraljevići u dvorcu čudesa. No, ako je soba vašeg klinca uređena poput bakine u stilu 70-ih, teško da će dijete biti zadovoljno.

Zato, da biste stvorili svojim klincima mjesto na kojem će istinski uživati, potrebno je uložiti malo truda i vremena. Nije dovoljno samo svježe obojati zidove. Čak nije svejedno ni koju boju zidova ćete odabrati.

Srećom, zato smo tu mi i rado ćemo vam pomoći našim savjetima, uz koje ćete bez problema dječju maštu pretočiti u stvarnost, a dosadnu dječju sobu pretvoriti u najdraži kutak za igru i za učenje.

Krenite od osnovnih komada namještaja za dječju sobu

Ključni komadi namještaja u svakoj dječjoj sobi trebali bi biti: krevet, radni stol, stolica, polica za knjige, ormar i kutija za igračke. Poželjno je da radni stol ima ladice kako bi dijete svoje stvari lakše organiziralo. Znate i sami da nema goreg od hrpe razbacanih knjiga i bilježnica na stolu, zar ne? Osim toga, previše stvari na stolu moglo bi ometati djetetovu koncentraciju prilikom učenja.

Najbolji način da dodatno potaknete djetetovu organiziranost je oglasna ploča na koju će dijete moći staviti svoj raspored ili popis svojih zadataka. Inspirativni ili motivirajući citat na oglasnoj ploči dat će mu vjetar u leđa i jačati njegovo samopouzdanje.

No osim na organizaciju, svakako pripazite i na zdravlje. Stolna svjetiljka neizostavni je dio na svakom dječjem stolu jer čuva djetetov vid. Ne zaboravite uzeti u obzir ni kvalitetu stolice. Pisanje domaće zadaće, učenje i čitanje knjiga zahtijevaju sjedeći položaj, a kako dijete ne bi imalo problema s kralježnicom, svakako nabavite stolicu koja ima mogućnost podešavanja visine i nagiba. Naravno, nemojte štedjeti niti kod izbora kreveta jer kvaliteta sna može uvelike utjecati na djetetovu koncentraciju.

Rasporedite sobu na prostor za učenje, igru i odmor

Prostor dječje sobe potrebno je raspodijeliti. Kako bi se dijete lakše koncentriralo na učenje i pisanje domaće zadaće, prostor za odmor i prostor za učenje trebali bi biti odvojeni. Kako to postići? Između ta dva dijela jednostavno postavite policu za knjige, i eto ga, problem riješen. 😊

S druge strane, potrebno je razdvojiti i prostor za igru od prostora za učenje. Igračke ne bi smjele biti blizu radnog stola jer bi mogle odvlačiti pažnju djeteta. Zato pospremanje igračaka u kutiju prije učenja postavite kao djetetov svakodnevni zadatak. Ne samo što će dječja soba tako biti urednija, već ćete i vi imati jednu brigu manje jer nećete trošiti svoje vrijeme na pospremanje još i dječje sobe.

Ne zaboravite na kvalitetnu rasvjetu

Već smo spomenuli da je stolna svjetiljka obavezan inventar u svakoj dječjoj sobi! Brojna istraživanja dokazala su kako upravo nekvalitetna rasvjeta utječe na smanjenje koncentracije prilikom učenja. No čak nam ni istraživanja ne trebaju da to shvatimo, dovoljno nam je i vlastito iskustvo.

Kvalitetna rasvjeta održava djecu budnima, aktivnima i bolje raspoloženima, što istovremeno utječe i na bolje školske rezultate. Naravno, kvalitetnom rasvjetom čuvate i zdravlje očiju svog djeteta koje je ionako izloženo brojnim negativnim faktorima, poput dugotrajnog gledanja u mobitel ili TV.

Najbolja opcija je da u sobu pustite što više prirodnog svjetla. Zato, ako je izvedivo, postavite radni stol u blizini prozora. Postoji li razlog zbog kojeg to nije moguće učiniti, tada je potrebno osigurati kvalitetno umjetno osvjetljenje. Svjetiljke koje daju bijelu svjetlost najbolji su izbor. 

djecja-soba-uredjenje

Boja zidova potaknut će djetetovu koncentraciju i kreativnost

Ako ste barem jednom boravili u prostoriji sive boje zidova, vjerujemo da ste se s vremenom počeli osjećati nemirno i razdražljivo. Različite boje kao i njihove nijanse djeluju različito na raspoloženje čovjeka. Dok jedne pružaju osjećaj mira, druge mogu izazvati napetost ili nervozu. Zato odaberite onu boju koja će pozitivno utjecati na dijete.

Nježne i svijetle boje najbolji su izbor za dječje sobe, a poznato je da plava i zelena boja pomažu kod bolje koncentracije. Plava boja povezuje se s mirom i sigurnošću, a osim što pozitivno utječe na koncentraciju, ona opušta i smiruje te potiče kreativnost. I zelena boja djeluje opuštajuće, ali i poboljšava sposobnosti čitanja i koncentracije.

Još jedna boja koja smiruje i odlična je za dječju sobu je ljubičasta. Izbjegavajte tamne boje zidova, a savjetujemo vam da u širokom luku izbjegavate crnu boju.

Obogatite dječju sobu kreativnim detaljima

Dosad ste se najviše vi igrali preuređenjem dječje sobe pa je sada vrijeme da za poneki savjet pitate i svog malog majstora ili majstoricu. Dijete bi svakako trebalo biti uključeno u uređenje jer ipak će ono u sobi provoditi najviše vremena.

Osim toga, uključite li svoje dijete u uređenje sobe, ono će se u njoj osjećati ugodno i veselo. Sigurni smo da mu neće nedostajati niti kreativnih ideja, posebice onih povezanih s omiljenim crtanim likovima.

Zato, dajte dječjoj mašti na volju i upotpunite dječju sobu sitnicama koje ono voli. To može biti posteljina s likovima iz crtića, slika na zidu koju je dijete samo nacrtalo ili možda tepih za igru. Stavite ploču za crtanje na zid na kojoj će dijete moći crtati, odnosno izražavati svoju kreativnost, ali i zapisati pojam koji nikako ne može upamtiti. Upravo su takvi detalji oni koji zaokružuju cjelinu i dječjoj sobi daju dozu udobnosti i topline.

Trebate li dodatne savjete za uređenje dječje sobe, javite nam se s povjerenjem

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *