VRH
ostecena-fasada-potres
kupovina stan

Kupujete nekretninu u Zagrebu? Saznajte kako provjeriti je li oštećena u potresu

Kao da pandemija koronavirusa nije bila dovoljno pogubna za hrvatsko gospodarstvo, Zagreb je dodatno pogodio i potres magnitude 5.5 – najjači potres unatrag 140 godina.

Naravno, posljedice na tržištu nekretninama su ogromne. Cijene nekretnina u centru Zagreba drastično su pale. One koje su donedavno vrijedile 2.500 eura (ili više) po kvadratu, ako su nakon potresa označene crvenom naljepnicom, sada realno vrijede oko 1.000 eura po kvadratu.

Zbog takve situacije broj muljaža mogao bi se znatno povećati. Stanari čije su nekretnine označene zelenom naljepnicom, mogli bi namjerno prikrivati posljedice potresa s ciljem da prodaju nekretninu po što većoj cijeni ili pak da jednostavno prodaju nekretninu.

Zato, razmišljate li i vi o kupnji nekretnine u Zagrebu, najprije pogledajte savjete kako provjeriti je li nekretnina oštećena u potresu.

Dobro se raspitajte o boji naljepnice koju nekretnina ima

Tri mjeseca nakon potresa u Zagrebu, statičari u organizaciji Stožera za civilnu zaštitu završili su s pregledom oštećenih objekata. Svaka zgrada tako je dobila svoju naljepnicu.

Crvena naljepnica znači da je zgrada neupotrebljiva iz dva moguća razloga:

  • zbog vanjskih utjecaja ili
  • zbog oštećenja.

S druge strane, narančasta naljepnica znači da je zgrada privremeno neupotrebljiva također iz dva moguća razloga:

  • zbog potrebnog detaljnog pregleda ili
  • potrebne hitne intervencije.

Na kraju, zelena naljepnica sugerira da je zgrada:

  • upotrebljivo bez ograničenja ili
  • upotrebljivo s preporukom o postupanju.

Prije kupnje nekretnine najprije se dobro raspitajte o boji naljepnice i što ona znači. Primjerice, nekretnina sa zelenom naljepnicom i oznakom U1 – upotrebljivo bez ograničenja sugerira da se zgrada može upotrebljavati te da nema oštećenja ili pak ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i upotrebljivost zgrade.

Prilikom obilaska nekretnine dobro pregledajte stan

Dakle, čak i nekretnina sa zelenom naljepnicom i oznakom upotrebljivo bez ograničenja može imati oštećenja pa je prilikom njenog obilaska dobro pregledajte. Pregledajte svaki kutak, pomaknite svaki krevet, ormar pa čak i slike na zidu. Vjerujemo kako se ne želite dovesti u situaciju da kupite nekretninu, a tek kasnije saznate da je potrebno uložiti još mnogo sredstava u sanaciju šteta nastalih od potresa.

Naravno, za neke stvari možda nećete biti dovoljno stručni pa vam savjetujemo pomoć građevinskog stručnjaka. On će vam dati detaljnije informacije o stanju instalacija i njihovih starosti, stanju dimnjaka i glavnih ventila kao i pločica, parketa, sanitarija, električnih i plinskih bojlera itd.

U slučaju da su instalacije oštećene ili je krajnje vrijeme da se zamjene novima, cijena nekretnine će se automatski smanjiti jer je to veliki trošak za budućeg vlasnika. Ne zaboravite provjeriti i stanje krovišta kako se ne bi našli u situaciji da sa sljedećim potresom izgubite krov nad glavom.

ispucala-fasada

Raspitajte se o nekretnini i kod susjeda

Ne kaže se uzalud da je dobar susjed neprocjenjivo blago. Za savjet oko renovacije zgrade, izmjeni strujnih, plinskih ili vodovodnih izolacija možete upitati i njih. Iznenadit ćete se koliko će vam izići u susret, a što je najbolje dobit ćete iskren odgovor. Također, možete ih upitati i kada je posljednji puta rađena fasada, koliko je kvalitetna i sl.

Zato ne požurujte i ne kupujte nekretninu samo zato da je kupite. Pomno proučite svaki detalj i ne ustručavajte se potražiti pomoć stručnjaka.

Zatrebate li dodatan savjet oko kupnje nekretnine, slobodno nam se javite. S veseljem ćemo vas savjetovati!

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *