VRH
mladi-par
Blog stan

Zašto je kupnja malog stana u Zagrebu postala nemoguća misija?

Zbog izbijanja pandemije koronavirusa i velikog potresa u Zagrebu, svjedočili smo kratkotrajnom zamrzavanju tržišta nekretnina. Ipak, interes za kupnju i prodaju stanova vrlo brzo se vratio, kako za novogradnju u Novom Zagrebu, tako i za stradali centar Grada.

No ono što je ostalo nepromijenjeno, bez obzira na pandemiju i potres, je velika potražnja za malim stanovima.

Prema posljednjem Izvješću o tržištu nekretnina Grada Zagreba iz 2019. godine, najveći broj prodanih stanova bio je u rasponu od 40 do 59 kvadrata. Također, najveći broj prodanih stanova u istom rasponu zabilježen je i u 2018., kao i u 2017. godini.

Tko su kupci malih stanova u Zagrebu?

Dok su kupci većih stanova uglavnom ljudi srednjih godina s djecom, kupci malih stanova najčešće su mladi parovi, razvedene osobe ili stariji bračni parovi koji namjeravaju prodati svoje veće nekretnine i preseliti se u manje.

S druge strane, kupci malih stanova često su i obitelji veće platežne moći koje kupuju nekretnine da bi ih iznajmili studentima ili turistima. Dio malih stanova kupuju i obitelji iz primorskog, ali i kontinentalnog dijela Hrvatske svojoj djeci za potrebe studija

Čak i na tržištu starih stanova, najtraženiji su mali stanovi.

Ako nije riječ o ekstremno visokim cijenama i nepovoljnoj lokaciji, takvi se stanovi prodaju u tren oka. Mali stanovi u tramvajskoj zoni gotovo su uvijek traženi te se najlakše i najbrže prodaju.

mali-stan-zagreb

Potražnja za malim stanovima u novogradnji postaje sve veća

Potražnja za malim stanovima već je niz godina veća od njihove ponude. Stanovi u strogom i širem centru grada najčešće se koriste za dnevni najam pa je vrlo teško doći do kvalitetnih stanova za kupnju. Također, trenutnim je vlasnicima dugoročno isplativije iznajmljivati stanove studentima nego ih prodati. 

Upravo zbog nedostatka kvalitetnih stanova na dobrim lokacijama, postižu se natprosječne cijene stanova. Primjerice, stan koji je kvalitetno uređen, a nalazi se u širem centru grada površine između 40 i 50 kvadrata može dosegnuti cijenu od 90.000 eura.

No, potražnja za malim stanovima u novogradnji veća je od potražnje za stanovima u starogradnji. Tako se većina stanova u novogradnji proda i prije nego što zgrada bude dovršena. S pravom možemo reći kako je i situacija s potresom promijenila cjelokupan pogled na kupnju nekretnine jer je sada ljudima od cijene stana postala važnija njegova kvaliteta.

Ako je cijena stana u starogradnji i cijena stana u novogradnji približno jednaka, mnogi će se prije odlučiti za stan u novogradnji čak i ako se on nalazi u širem dijelu grada.

Na pomamu za malim stanovima u novogradnji utjecao i APN

Veliki pad kamata za stambene kredite koji se dogodio u posljednje vrijeme jedan je od razloga pomame za kupnjom malih stanova. Mnogi parovi sada razmišljaju kako je dugoročno isplativije kupiti stan nego živjeti u iznajmljenom stanu.

Kako većina njih unajmljuje stanove do približno 500 eura mjesečno, iznad te granice najčešće odlučuju kupiti vlastite nekretnine imajući na umu da će njezina vrijednost za 10 ili 20 godina biti veća od one u trenutku kupnje.

Naravno, na tu odluku utjecalo je znatno subvencioniranje stambenih kredita, kojim se mladima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Upravo nakon raspisivanja APN-ovih natječaja, zabilježena je najveća potražnja za nekretninama.

Radije moderno nego veliko

Ne zaboravimo da danas vladaju i potpuno drugačiji standardi. Mladi pokazuju veći interes za dobro i moderno opremljenim stanovima jer su im kuće skupe za održavanje.

I sam način života je takav da zbog poslovnih, ali i drugih obaveza provode sve manje vremena u svojim domovima. Čak i kad dođe vikend, svoje vrijeme najčešće provode daleko od svog doma.

Unatoč činjenici da su mali stanovi u novogradnji skuplji od stanova koji imaju više od 60-70 kvadrata, još uvijek su najpoželjniji za kupnju.

Želite li saznati više o ponudi malih stanova u Zagrebu, javite nam se! Rado ćemo vas upoznati s trenutnom ponudom, ali i dati vrijedne savjete oko kupovine nekretnine. 😊

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *