VRH
cijena-nekretnina-zagreb
Blog

Cijene nekretnina u Hrvatskoj imune čak i na potres i koronavirus

Nakon razornog potresa u Zagrebu i pandemije koronavirusa, mnogi stručnjaci predviđali su ispuhivanje nekretninskog balona koji se u posljednjih desetak godina “napuhavao” na tržištu.

Ipak, to se nije dogodilo. Umjesto očekivanog smanjenja cijena nekretnina, svjedočimo njihovom povećanju čak i u doba pandemije. Takva situacija potvrđuje „onu narodnu“ kako je ulaganje u nekretnine zaista najsigurnije ulaganje.

Usporedba cijena nekretnina prije i nakon korone/potresa

Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku, cijene nekretnina u drugom tromjesečju porasle su za 1,8% u odnosu na prvo tromjesečje ove godine. Uzmemo li u obzir činjenicu da su Hrvatsku u prvom tromjesečju zadesili koronavirus i potres, začuđujuće je da su cijene nekretnina i dalje u porastu.

S druge strane, usporedimo li cijene nekretnina drugog tromjesečja ove godine s cijenama nekretnina drugog tromjesečja prošle godine, uočavamo kako su cijene porasle za 8,3%. Tako se Hrvatska našla u skupini zemalja Europske unije s najvećim porastom cijena nekretnina, znatno većim čak i od europskog prosjeka. 

Podsjetimo, usporedimo li drugo tromjesečje ove godine s istim razdobljem lani, cijene nekretnina u EU porasle su za 5,2%. No u prvom tromjesečju ove godine zabilježile su porast od 5,6%, što je ujedno bio i najveći rast cijena zabilježen od 2007. godine.

Iako je bilo za očekivati da će cijene novogradnje nakon potresa rasti, a starogradnje padati, podaci govore drugačije. U travnju, svibnju i lipnju zabilježen je rast cijena u odnosu na prvo tromjesečje, čak i starogradnje!

Naravno, veći postotak rasta cijena nekretnina bio je na strani novogradnje (3,4%) nego na strani starogradnje (1,6%). Osvrnemo li se na prošlogodišnje isto razdoblje, lako možemo uočiti kako je rast cijena u novogradnji iznosio 4,5%, a starogradnje visokih 8,8%.

Zakoračimo li još dublje u analizu, uočit ćemo da je u drugom tromjesečju ove godine zabilježen rast cijena nekretnina u Zagrebu za 1,2%, na Jadranu za 0,7%, dok u ostalim regijama Hrvatske za ukupno 6%. U odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine cijene nekretnina u Zagrebu porasle su za 8,7%, Jadran 5,9% te za ostale regije 13,4%.

visoke-cijene-nekretnine

Kontinuiranom rastu cijena nekretnina ne nazire se kraj

Nakon višegodišnjeg pada, cijene nekretnina u Hrvatskoj počele su ponovno rasti tijekom 2015. godine i sve do danas bilježe kontinuirani rast. Tako su cijene nekretnina od tada pa do drugog tromjesečja ove godine porasle za otprilike 29%. Pri tome su cijene u Zagrebu zabilježile rast od 42%, na Jadranu 26% dok je u ostalim dijelovima Hrvatske kvadrat stambenog prostora poskupio za 13%.

Brojni istraživači smatraju da je rast cijena nekretnina u Hrvatskoj posljedica rasta cijena i u ostalim europskim zemljama. No snažniji val poskupljenja nekretnina u Hrvatskoj uslijedio je 2017. godine, u trenutku uvođenja prvog APN-ovog programa za subvencioniranje stambenih kredita. U tom je razdoblju došlo do dodatnog ubrzavanja rasta cijena nekretnina u odnosu na cijene u zemljama EU.

Od 2017. pa do kraja 2019. godine, država je subvencionirala kredite za više od 9.400 obitelji, a očekuje se da će u taj krug ove godine ući još pet tisuća obitelji. No s obzirom na financijsko stanje države, mnogi se pitaju hoće li se subvencioniranje stambenih kredita zaista i provesti.

Trebate li našu pomoć u pronalaženju nekretnine po realnoj tržišnoj cijeni, javite nam se s povjerenjem. Rado ćemo pomoći.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *