VRH
stan-prizemlje
Blog kupovina stan

Razmišljate o kupnji stana u prizemlju? Otkrivamo vam sve njegove prednosti i mane

Kupnja stana nije nimalo lak zadatak. Potrebno je pronaći stan koji će odgovarati vašem budžetu kao i obratiti pažnju odgovara li vam njegova lokacija. Naravno, bilo bi poželjno da su u blizini stana i park, trgovina, škola te ostali zanimljivi sadržaji.

Kad je u pitanju kupnja stana, sigurno vam je važno i u kakvom stanju se nalazi zgrada, kao i hoće li stan biti u prizemlju ili na katu. Ako ste pronašli stan u prizemlju koji odgovara svim vašim kriterijima, savjetujemo vam da najprije provjerite sve njegove prednosti i mane, a tek potom donesete konačnu odluku.

Prednosti kupnje stana u prizemlju

Jedna od glavnih prednosti stana u prizemlju je definitivno lakša selidba. Ormar, stol pa čak i kauč mnogo je lakše unijeti i iznijeti iz stana u prizemlju nego na drugom, trećem ili šestom katu. Posebice u onim zgradama u kojima nema lifta.

Ni prijenos bicikla, dječjih kolica i namirnica neće vam zadavati glavobolje odlučite li se za kupovinu stana u prizemlju. Poželite li promijeniti namještaj u stanu, nećete morati plaćati troškove dostave za prijenos stvari na kat (cijena dostave računa se po katu).

I svakodnevni ulazak i izlazak iz stana mnogo je lakši, posebice ako imate poteškoća s kretanjem. Iz stana u prizemlju možete brže napustiti zgradu u slučaju opasnosti. Sjetite se samo nedavnog potresa u Zagrebu.

Stan u prizemlju veoma je praktičan i za one koji imaju kućne ljubimce. Vaš pas brže će doći do izlaza pa ćete izbjeći povremene neugodne situacije u kojima vaš ljubimac vrši nuždu u liftu ili na stepenicama, jer se nije mogao dočekati izlaska na dvorište.

S druge strane, ako ste iskusili život u potkrovlju, znate koliko vrućine mogu biti nesnosne. U prizemlju nema napornih vrućina, već ćete imati osjećaj kao da imate ugrađeni klima uređaj.

Konačno, stanovi u prizemlju mnogo su jeftiniji od onih na drugom ili trećem katu.

Nedostaci kupnje stana u prizemlju

Naravno, kao što svaki novčić ima dvije strane, tako i stanovanje u prizemlju ima svojih nedostataka.

Odlučite li se za kupnju stanja u prizemlju, morate biti svjesni da će se ispred vrata vašeg stana zadržavati stanari koji čekaju lift. To znači da ćete vjerojatno čuti sve njihove razgovore. Pa čak i one usred noći. Također, nalazi li se stan u blizini ceste, morat ćete se priviknuti i na svakodnevnu buku prometa.

Činjenica je i da razni kukci i gmizavci lakše ulaze u stan u prizemlju nego što je to slučaj sa stanom na katu. Ne zaboravimo spomenuti i kako su stanovi u prizemlju izloženiji prašini i prljavštini pa ih je samim time i teže održavati. 

Sigurno ste na nekim prozorima zgrade vidjeli rešetke. Nije to bez razloga. Stanovi u prizemlju skloniji su provalama jer su „nadohvat ruke“. I sušenje odjeće nekim je stanarima „noćna mora“ budući da su svjedočili brojnim krađama.

Konačno, ako ne želite privući znatiželjne poglede prolaznika, morat ćete stalno imati navučene zavjese ili spuštene rolete.

Ipak, ne dajte se obeshrabriti

Ako ste pronašli stan u prizemlju koji je baš po vašoj mjeri, ne dajte se obeshrabriti. Iskustva brojnih stanara potvrđuju kako s vremenom buku zahvaljujući modernim PVC prozorima nećete primjećivati.

Nalazi li se prozor stana uz prometnu ulicu, vjerojatnost da će se netko usuditi provaliti je zaista minimalna. S druge strane, kukaca i gmizavaca ima svugdje, nije to nikakva novost. Zaštitna mrežica na prozorima bit će sasvim dovoljna da spriječite njihov ulazak u stan.

Mnogi stanovi u prizemlju imaju i direktan pristup dvorištu koje je mnogo veće i ljepše od bilo koje terase. Tako možete otvoriti vrata kad god poželite provjetriti stan ili pustiti danje svjetlo. U takvim okolnostima, noćne more oko sušenja robe također će izostati.

Konačno, cijena stana u prizemlju mnogo je pristupačnija pa vjerujemo da ćete sve ove „nedostatke“ nekako lakše prebroditi.

Zatrebate li još koji savjet, javite nam se s povjerenjem. Rado ćemo vam pomoći i pronaći idealan stan za vas. 😊

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *