VRH
godisnje-ciscenje-doma
Blog

Uz ove savjete, veliko godišnje čišćenje doma nikad nije bilo lakše

Naš dom trebao bi biti mjesto u kojem se osjećamo sigurno, ugodno i opušteno. No često se zbog užurbanog načina života zapravo pretvori u „skladište“. Gomilamo stvari bez razmišljanja trebaju li nam zaista, a da bi stvar bila još gora, samo ih prebacujemo s jednog mjesta na drugo. Posljedica toga je prenatrpan prostor u kojem se teško osjećati dobro.

I ne samo to. Za vrijeme razornog potresa u Zagrebu, mnoge je gomilanje nepotrebnih stvari gotovo došlo glave. Kako bismo vam pomogli da konačno stanete na loptu i sredite svoj dom, popisali smo nekoliko savjeta uz koje će čišćenje doma biti mačji kašalj. 😊

Put od tisuću milja počinje prvim korakom

Sama pomisao o generalnom čišćenju doma često nas obeshrabri. Ipak je riječ o velikom i dugotrajnom zadatku. Upravo zato je potrebno napraviti raspored čišćenja. Odredite hoćete li najprije očistiti spavaću sobu, dječju sobu, kuhinju ili kupaonicu. Jednom kad donesete odluku u kojoj ćete prostoriji započeti generalku, odnosno veliki zadatak razlomite na manje, bit ćete puno motiviraniji.

Najvjerojatnije nećete sve očistiti u jednom danu, možda čak ni u jednom tjednu. No čak i da svaki dan odvojite 15 minuta za generalno čišćenje doma, napravit ćete više nego da ne napravite apsolutno ništa.

Iskoristite moć tehnike hrpica ili kutija

Jednom kad ste odredili prostoriju koju želite očistiti, vrijeme je da krenete s raščišćavanjem stvari. Postoji niz metoda koje možete koristiti u tu svrhu, a možete osmisliti i svoju. Jedna od najčešćih metoda je tehnika hrpica ili kutija. Za početak pripremite 3 vreće ili kutije u koje ćete stavljati stvari.

U prvu kutiju stavite sve što više nije za upotrebu, poput potrganih penkala, čarapa ili pak lijekova kojima je prošao rok trajanja. Takve stvari brže-bolje bacite u smeće. Druga kutija neka služi za one stvari koje više ne želite ili jednostavno ne koristite, primjerice: odjeća, figurice, slike, ali i kućanski aparati. Te stvari možete prodati ili pokloniti. U treću kutiju stavite sve ono što zaista koristite i što vam se sviđa. Ove ćete stvari ponovno vratiti na svoje mjesto. Vidjet ćete kako će prostorija ubrzo biti prostranija, a samim time i mnogo ljepša.

generalka-stana

Pravilo 5 sekundi

No raščišćavanje stvari nije tako jednostavno kao što se čini. Često upadnemo u zamku čuvene rečenice „ovo će mi kad-tad zatrebati“. Vjerujte nam na riječ, to „kad-tad“ ne dogodi se nikada. Zato vam savjetujemo da prilikom razvrstavanja stvari koristite još i pravilo 5 sekundi. Ako se u tih 5 sekundi ne možete sjetiti kad ste zadnji puta koristili stvar, vrijeme je da je bacite. Ova metoda pomoći će vam da izbjegnete izgovor za gomilanje stvari u domu koje vam zaista ne trebaju. Naravno, to se ne odnosi na trudničku odjeću ili dječju odjeću ako u budućnosti planirate još jedno dijete.

Brojni stručnjaci za uređenje doma savjetuju kako je upravo minimalizam ključ sretnog i ispunjenog života. To ne znači da trebate imati samo jednu majicu, hlače i cipele, već da osvijestite što je ono što vam zaista treba.

Organizacija je pola posla

Ne, to nije floskula, već zaista prava istina! Nakon što ste se konačno uhvatili ukoštac s problemom gomilanja stvari, pokušajte u budućnosti ne ponavljati scenarije iz prošlosti. Za početak, pazite na urednost, a kako se vaše pospremanje ne bi svelo na premještanje stvari s jednog mjesta na drugo, važno je stvarima odrediti njihovo mjesto.

Pri osmišljavanju prikladnog mjesta za stvari, vodite se ovim pravilima:

  • pohranite stvari u neposrednoj blizini mjesta gdje se koriste; lonce što bliže štednjaku, a knjige pokraj fotelje ili kreveta
  • slične stvari odlažite zajedno radi bržeg i lakšeg snalaženja
  • zapitajte se, tko najčešće koristi određene stvari pa mjesto pohrane prilagodite i tome; na primjer, igračke je pametnije čuvati na nižim policama ili u kutijama koje se nalaze na podu kako bi ih dijete samo moglo uzimati i vraćati na mjesto
  • neka vaša mjesta za pohranu budu pregledna; nabavite kutije, spremnike i vakuum vreće kako bi stvari u ormaru, ali i općenito u domu bile preglednije.

Raščišćavanje te vraćanje stvari na njihovo mjesto, posebno je važno u malim stanovima jer uredan stan djeluje i prostranije. Također, planirate li uskoro selidbu u drugi stan ili kuću, selidba će biti brža i bezbolnija znate li gdje se što nalazi i ako ste već počistili cijeli dom od viška stvari.

Konačno, uredan i organiziran dom lakše ćete održavati, a samim time imati i više vremena za sebe. Trebate li dodatne savjete oko uređenja svog doma, javite nam se s povjerenjem.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *