VRH
limina-priprema-za-bozic
Blog Ideas Inspiracija

5 nezaobilaznih savjeta za pripremu stana u duhu božićnih blagdana

Božićni blagdani sve su bliže i razmišljate o tome kako unijeti čaroliju Božića u svoj dom? Naravno, prvo što vam pada na pamet je ukrašavanje doma božićnim dekoracijama. Iako je to jedan od najljepših „zadataka“ kada je riječ o pripremi stana ili kuće za božićne blagdane, definitivno nije jedini.

Kako bismo vam pomogli da za vrijeme božićnih blagdana svoj dom pretvorite u opuštajuću oazu mira i sreće, popisali smo nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati.

Riješite se nepotrebnih stvari i dobro očistite stan

Predbožićno vrijeme je savršeno vrijeme za raščišćavanje i organizaciju stvari u domu. U okruženju u kojem nema gomile nepotrebnih stvari i u kojem je sve uredno posloženo, božićne dekoracije bolje će doći do izražaja. Osim toga, vaš će stan izgledati prostranije, a samim time i mnogo ljepše.

Savjetujemo vam da sve stvari koje više nisu za upotrebu jednostavno bacite. Tu mislimo na stvari poput poderanih čarapa, majica, prošaranih papira i sl. One stvari koje vam ne trebaju ili ih ne koristite, a u dobrom su stanju, poklonite. Primjerice, ako imate desetak dekica i jednostavno ih ne koristite sve, donirajte ih udruzi za pomoć beskućnicima. Vjerujte, bit će vam veoma zahvalni, a vi ispunjeniji i sretni.

Ne zaboravite raščistiti i stvari u hladnjaku i smočnici. Namirnice kojima je istekao rok trajanja bacite, a onima čiji rok trajanja uskoro ističe stavite ispred svih kako biste ih što prije iskoristili. Pospremite i kuhinjske ormare te operite suđe koje dugo niste koristili.

Kad dođe Božić, nećete morati brinuti o izgledu stana već ćete se moći posvetiti svojoj obitelji. Osim toga, nakon božićnih blagdana imat ćete manje stvari za pospremanje.

Ohrabrite se dekorirati stan u drugačijim bojama

Crvena i zelena boja su tradicionalne boje Božića i zbog toga ih za vrijeme božićnih blagdana vidimo u gotovo svakom domu. No želite li unijeti malo promjene u svoj dom, savjetujemo vam da se poigrate s drugim bojama. Umjesto crvene, kombinirajte smeđu i zelenu boju. Zemljani tonovi izgledaju prilično elegantno. Okitite zeleno drvce različitim tonovima smeđe boje i uvjerite se sami. Kombinacija ljubičaste i srebrne, bijele i crvene te bijele i sive boje također će izgledati savršeno.

Ne zaboravite unijeti i miris Božića u stan

Za dodatni ugođaj, neizostavni su i blagdanski mirisi koji se šire stanom. Ukrasne svijeće nisu važne samo zbog svojih oblika i boja, već i zbog mirisa, topline i svjetlosti koje unose u domove. Umjesto ukrasnih svjećica, u difuzor možete staviti i eterično ulje s mirisom cimeta, vanilije ili naranče i tako obogatiti stan mirisima specifičnima za božićne blagdane.

Nezaobilazni dio božićnih blagdana svakako su i božićni kolači. Okupite ukućane i zajedno pecite kolače. Dopustite da se mirisi svježe pečenih kolača prošire cijelim stanom.

diy-bozicne-dekoracije

Izradite vlastite božićne dekoracije

Konačno smo stigli i do božićnih dekoracija. Iako su trgovine prepune raznolikih božićnih ukrasa, savjetujemo vam da barem neke od njih napravite sami. Bit će to najljepše provedeno zajedničko vrijeme s obitelji.

Za početak, izradite vijenac za vrata. Prilikom izrade ukrasa pokušajte koristiti prirodne materijale. Osim što će lijepo izgledati, besplatni su i lako dostupni. Nekoliko grančica bora, češera i bobica bit će sasvim dovoljno za savršen vijenac za vrata.

Za izradu božićne dekoracije mogu vam poslužiti i stare božićne čestitke. Provucite ih kroz konac ili ukrasnu vrpcu i objesite na zid ili iznad kamina. I ukrase za bor možete napraviti sami, od zapečenog i obojenog tijesta. Osim na bor, ove ukrase možete objesiti i po kući. Stare staklenke ne bacajte jer i one mogu poslužiti za izradu dekoracije. Dobro ih operite i napunite iglicama bora, crvenim bobicama i češerima koje ste prethodno poprskali zlatnim sprejom. Činjenica da ste ukrase izradili sami, ispunit će vas neizmjernom srećom i toplinom. 

Još jedna super ideja je izrada vlastitog adventskog kalendara. Za svakog člana obitelji objesite čarapu u koju ćete staviti kratke poruke o tome koliko vam znače. Svaki dan do Božića neka ih dočeka po jedna poruka.

Pustite mašti na volju – izradite poklone za najmilije sami

Iznenadite svoje ukućane poklonima koje ste sami izradili. Osim što ćete izbjeći gužve u trgovinama, pokazat ćete im koliko vam je zapravo stalo do njih. A u vrijeme pandemije, to je svima nekako najpotrebnije. Ako pak ste pronašli stvari za koje ste sigurni da bi ih veoma razveselile, tada ih barem zapakirajte sami. Jednostavno, unesite dio sebe u poklone.

Trebate li još savjeta o tome kako pripremiti stan za božićne blagdane, stojimo vam na raspolaganju.  

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *