VRH
energetska-ucinkovitost-stana
Blog stan

Saznajte na koje sve načine možete poboljšati energetsku učinkovitost stana

Prodajete li ili iznajmljujete stan, onda ste sigurno vrlo dobro upoznati s pojmom energetski certifikat. Naime, nakon ulaska Hrvatske u EU, energetski je certifikat postao obavezan dokument prilikom prodaje ili iznajmljivanja stana. Vlasnik stana je kupcu ili najmoprimcu dužan predočiti energetski certifikat u kojem je jasno naznačeno kolika je potrošnja energije u stanu, kojem energetskom razredu stan pripada itd.

Stanovi se tako svrstavaju u jedan od osam energetskih razreda (od A+ do G). Razred A+ označava stan u kojem se troši najmanje, a razred G stan u kojem se troši najviše energije. Što je potrošnja energije u stanu manja, to znači da je energetska učinkovitost bolja, a ta informacija uvelike utječe na cijenu samog stana.

Jasno, stanovi koji imaju bolju energetsku učinkovitost postižu više cijene na tržištu nekretnina. Stoga je sasvim logično da ste se već pitali, možete li na bilo koji način poboljšati energetsku učinkovitost stana. Nastavite čitati članak i saznajte kako.

Energetska učinkovitost zgrade

Toplina tijekom zime odlazi iz stana i to otprilike na sljedeći način [Izvor: gskg.hr]:

  • preko fasade 35%
  • preko krovišta 25%
  • kroz prozore 15%
  • kroz podove 10%

Naravno, kao suvlasnik stana u zgradi ne možete sami odlučivati o promjenama vezanim uz krovište i fasadu. No možete dati prijedlog o energetskoj obnovi zgrade upravitelju zgrade i ostalim suvlasnicima.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira čak 60% iznosa za radove na energetskoj obnovi zgrade. U te radove spadaju: izrada fasade, zamjena vanjskih prozora i vrata, zamjena ili unaprjeđenje sustava grijanja/hlađenja te uvođenje mjera korištenja obnovljivih izvora energije.

Ako u dogovoru s ostalim suvlasnicima stana već prikupljate novčana sredstva i stavljate ih u rezervni fond, taj iznos možete iskoristiti za energetsku obnovu zgrade. Nakon energetske obnove cijena nekretnine će porasti, a također ćete u velikoj mjeriti smanjiti potrošnja grijanja i hlađenja stana. Jasno, bit će niži i troškovi režija.

Malim koracima do velikih rezultata

Osim zajedničkim djelovanjem, na poboljšanje energetske učinkovitosti stana možete utjecati i sami. Primjerice, stare prozore možete zamijeniti novim, kvalitetnijim prozorima. Pritom vam savjetujemo da odaberete prozore s roletama. Zašto? Spuštene rolete zimi sprječavaju odlazak topline iz stana, a ljeti smanjuju zagrijavanje stana pa je i potreba za hlađenjem znatno manja.

Već smo spomenuli kako toplina iz stana odlazi i kroz podove. Danas na tržištu postoji zaista velik izbor materijala za izolaciju podova koje možete postaviti sami ili uz pomoć stručnjaka. Ne zaboravimo spomenuti i izolaciju zidova i stropa. Iako je najčešća praksa izolacija zida koji se nalazi s vanjske strane zgrade, bolji učinak postići ćete ako izolirate sve zidove u stanu. Nalazi li se vaš stan u potkrovlju, budite sigurni da velik dio topline odlazi upravo kroz strop (naravno, ako prethodno nije dobro izoliran) pa je izolacija stropa itekako poželjna.

Ako vas hladnjak, perilica suđa ili rublja služe već godinama, imajte na umu da troše mnogo električne energije za svoj rad. Planirate li u skoroj budućnosti kupovati neke od spomenutih uređaja, obratite pažnju na energetski razred kojem pripadaju. Zanimljivo je spomenuti kako država također sufinancira kupnju uređaja s oznakom A+++ (energetski najučinkovitiji uređaj).

Posljednji, ali ne i manje značajan korak je ugradnja štednih žarulja čime ćete dodatno utjecati na smanjenje potrošnje električne energije. No nadamo se da ste taj mali korak već napravili.

Želite li dodatan savjet o energetskoj učinkovitosti stana, javite nam se. Rado ćemo vam pomoći. 😊

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *