VRH
nekretnine-pravilo5
stan

Kako izračunati je li bolje biti podstanar ili kupiti stan?

Budući da kupnja stana predstavlja velik financijski izdatak, nimalo ne čudi što se u jednom trenutku života pitate, isplati li se zaista takvo ulaganje ili je bolje živjeti u podstanarstvu.

Ipak je riječ o jednoj od najvažnijih životnih odluka. Pa kako bi bili sigurni da ste donijeli ispravnu odluku, dijelimo s vama provjerenu formulu koja će vam pomoći da izračunate što je bolje: biti podstanar ili kupiti stan.

Vodite se Pravilom 5%

Pomoću Pravila 5% lako ćete usporediti mjesečne troškove života u podstanarstvu i mjesečne troškove kupnje stana.

Krenimo najprije od troškova najma stana. To je iznos koji plaćate za stanarinu, uključujući troškove režija.

No troškovi vezani za kupnju stana nešto su složeniji i mogu se razvrstati u 3 kategorije:

  • trošak poreza na nekretnine
  • troškovi održavanja
  • troškovi kapitala

Pravilo 5% je zapravo procjena troškova s kojima se suočavaju samo kupci stana.

Pretpostavlja se kako porez na nekretnine iznosi 1% vrijednosti stana i to je prvi dio pravila 5%. Drugi dio pravila odnosi se na troškove održavanja koji također iznose 1% vrijednosti stana. Posljednji dio pravila odnosi se na trošak kapitala za koji se procjenjuje da iznosi 3% ukupne vrijednosti stana.

Naravno, troškovi poreza i održavanja svima su jasni. No što spada u trošak kapitala?

Evo primjera. Prilikom kupnje stana, najprije uplaćujete polog u gotovini. To je u većini slučajeva 20% vrijednosti stana, što znači da preostalih 80% financirate kreditom. Polog je vaš kapital, a kredit vaš dug. Zajedno čine 100% vrijednosti stana. 

U trošak duga, dakle, spada iznos kredita zajedno s kamatama, ali i oportunitetni trošak kupnje stana. Naime, umjesto da kupite stan, taj biste novac mogli štedjeti ili investirati.

Kako Pravilo 5% djeluje u praksi?

Nakon što ste saznali koje sve troškove trebate uzeti u obzir prilikom kupnje stana, sada ćemo vam pokazati kako Pravilo 5% primijeniti u praksi.

Slijedite sljedeće korake:

  1. pomnožite vrijednost stana s 5%
  2. dobiveni iznos podijelite s brojem 12

Ako se pitate zašto vrijednost stana množimo sa spomenutim postotkom, sjetite se Pravila 5%. S druge strane, iznos koji ste dobili dijelite s brojem 12 kako biste dobili mjesečne troškove kupnje stana i tako ih usporedili s mjesečnim troškovima života u podstanarstvu.

Hajdemo sada to prikazati na konkretnom primjeru. Recimo da razmišljate o kupnji stana u iznosu od 500 000 kuna. Evo kako bi trebao izgledati postupak izračunavanja:

  1. 500 000 x 5% = 25 000
  2. 25 000/12 = 2.083, 33

Što dobiveni rezultat znači?

Ako biste mogli unajmiti sličan stan za manje od 2.083,33 kune mjesečno, tada je isplativije živjeti u podstanarstvu. S druge strane, ako bi vas najam sličnog stana stajao više od 2.083,33 kune, kupnja stana svakako je bolja opcija.

Uz pomoć pravila 5% možda nećete dobiti potpuno točan iznos, međutim usvajanje ovog pravila potaknut će vas da prilikom izračunavanja uzmete u obzir sve troškove, a ne samo troškove kredita kako to obično mnogi prakticiraju.

Trebate li individualno savjetovanje oko toga je li bolje kupiti stan ili živjeti u podstanarstvu, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo vam pomoći.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *