VRH
cijena-nekretnine
Blog

Planirate prodati nekretninu? Otkrijte koje sve faktore trebate uzeti u obzir prilikom određivanja cijene

Naslijedili ste kuću ili se selite u drugi stan pa planirate prodati svoju nekretninu? Glavna stvar koju tada trebate napraviti je odrediti njenu cijenu. No odrediti cijenu nekretnine nije nimalo jednostavan zadatak.

Postoji čitav niz faktora koji utječu na tržište nekretnina i koje treba uzeti u obzir prilikom određivanja cijene. Na neke od njih možete utjecati i tako postići veću cijenu nekretnine, dok na neke jednostavno ne možete utjecati. U nastavku ćemo objasniti koji su to faktori i na koji način utječu na cijenu kuće ili stana.

Nepromjenjivi faktori utjecaja na cijenu nekretnine

Dakle, postoje nepromjenjivi i promjenjivi faktori koji utječu na cijenu nekretnine. U nepromjenjive faktore spadaju:

  • lokacija nekretnine
  • položaj nekretnine
  • veličina nekretnine

Lokacija nekretnine

Lokacija nekretnine jedan je od najvažnijih faktora utjecaja na cijenu nekretnine. Tako nekretnine u samom centru grada postižu znatno veću cijenu od onih koji se nalaze na rubnom dijelu grada. Osim nekretnina u centru grada, veću cijenu postižu i one nekretnine koje se nalaze u neposrednoj blizini škole, vrtića, trgovine, tramvajske stanice i sl.

Položaj nekretnine

Što se tiče položaja nekretnine, najviše vrijede stanovi na prvom katu zgrade, a najmanje suterenski i stanovi na 5 katu bez lifta. Takvi stanovi postižu i do 30% manje cijene u odnosu na cijene stanova na prvom katu iste zgrade.

Osim toga, stanovi koji su okruženi drugim stanovima energetski su učinkovitiji (troškovi grijanja/hlađenja su manji) pa je samim time i cijena takvih stanova veća od onih koji se nalaze na rubnim dijelovima zgrade. Stan s pogledom na uređeni park također je vrjedniji od stana s pogledom na drugu zgradu ili parking.

Veličina nekretnine

Površina nekretnine kupcu govori o mogućem broju soba te dodatnim objektima poput terase, garaže, balkona… S obzirom na to da se cijena nekretnine uglavnom računa po kvadratu, što je veća površina nekretnine, veća je i njena cijena.

Promjenjivi faktori utjecaja na cijenu nekretnine

S druge strane, u promjenjive faktore spadaju:

  • starost nekretnine
  • stanje nekretnine
  • ponuda/potražnja za nekretninama
  • doba godine
  • ostali faktori

Starost nekretnine

Godina izgradnje nekretnine uvelike utječe na njenu cijenu. Što je nekretnina starija, potrebna su dodatna ulaganja u nju pa je cijena takve nekretnine znatno manja u odnosu na nekretninu u novogradnji.

Stanje nekretnine

Ako je nekretnina zapuštena i potrebna je potpuna adaptacija iste, naravno da će njena cijena biti manja od nekretnine koja je uređena. S druge strane, što je nekretnina modernije uređena, to je njena cijena veća. Posebno sadrži li i neke dodatne sadržaje, poput modernih aparata, saune i sl.

Ponuda/potražnja za nekretninama

Osim navedenog, vrlo bitan faktor koji utječe na cijenu nekretnine je odnos ponude i potražnje za nekretninama. Kada je ponuda nekretnina manja od njene potražnje, cijene su u porastu, a kada je ponuda nekretnina veća od potražnje, cijene nekretnina su u padu.

Doba godine

Čak i doba godine u kojem se prodaje nekretnina utječe na njenu cijenu. Primjerice, u Zagrebu je potražnja za kupnjom stana veća u proljeće i jesen, dok je ljeti i zimi potražnja manja. Shodno tome, u proljeće i jesen cijene nekretnina su uglavnom veće, a ljeti i zimi manje.

Ostali faktori

Naravno, postoji i niz drugih faktora koji mogu utjecati na cijenu nekretnine, poput stanja gospodarstva, kreditnih uvjeta banaka, poticaja države, elementarnih nepogoda… Tako na cijenu nekretnine u velikoj mjeri utječu i APN-ovi subvencionirani krediti. U vrijeme kada je ta mjera aktualna, velik broj ljudi kupuje nekretnine pa tako rastu i njihove cijene.

Prošle godine svjedočili smo i velikom potresu u Zagrebu nakon kojeg su brojne zgrade izgubile na svojoj vrijednosti.

Konačno, određivanje cijene nekretnine je važna životna odluka pa vam svakako savjetujemo da potražite pomoć stručnjaka koji ima dugogodišnje iskustvo i znanje u ovom području te redovno prati promjene na tržištu nekretnina.

Želite li da to budemo mi, slobodno nam se javite.

«

»

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *