VRH
kako-odabrati-agenciju-za-nekretnine
Blog

Kako odabrati agenciju za nekretnine s kojom ćete surađivati?

Kupnja ili prodaja nekretnine može biti dugotrajan, rizičan i stresan proces. Posebno ako se u njega upuštate sami, bez pomoći stručnjaka. Naime, danas agencije za nekretnine pružaju niz usluga koje uvelike olakšavaju cijeli proces kupoprodaje. 

Agencija za nekretnine, odnosno njeni agenti dat će vam stručno mišljenje o realnoj vrijednosti vaše nekretnine, ukazati na prednosti i nedostatke određene nekretnine, pomoći oko mnoštva papirologije, upoznati vas s raznim oblicima financiranja, načinima plaćanja, dati savjete o uređenju doma itd.

Ipak, kod izbora agencije za nekretnine s kojom ćete surađivati valja biti oprezan. U svakoj branši pa tako i među agencijama za nekretnine postoje one koje obavljaju svoj posao profesionalno, ali i one koje valja izbjegavati u širokom luku. Nažalost, na tržištu postoje i agencije koje rade „na crno“.

Zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako odabrati kvalitetnu agenciju za nekretnine.

Provjerite ima li agencija za nekretnine dozvolu za rad

Prije nego se upustite u suradnju s određenom agencijom za nekretnine, savjetujemo vam da provjerite je li ista upisana u Registar posrednika u prometu nekretnina kod Hrvatske Gospodarske Komore (HGK). Ako se agencija nalazi u Registru, to znači da ima licencu za posredovanje nekretninama, odnosno da ispunjava sve uvjete za obavljanje djelatnosti.

Također provjerite ima li određeni agent licencu za obavljanje posla posrednika u prometu nekretninama. Jednostavno upišite njegovo ime u Imenik agenata posredovanja u prometu nekretnina i vrlo brzo doći ćete do ove vrlo vrijedne informacije. 

Zašto je to važno? Sklopite li suradnju s licenciranom agencijom, u slučaju eventualnih problema, vi ste zaštićeni. Naime, agencija je dužna angažirati odvjetnika za izradu kupoprodajnih akata te ste kao kupac pravno osigurani bez dodatnog troška jer je to uključeno u naknadu koju plaćate agenciji. S druge strane, ako sklopite suradnju s agencijom koja nema dozvolu za rad, sigurnost vaše imovine je upitna. 

Obratite pažnju na to koliko dugo agencija za nekretnine posluje

Naravno, licenca nije garancija stručnosti zato se dobro raspitajte o samoj agenciji. Jedna od važnih informacija svakako je ta koliko dugo agencija za nekretnine posluje. Ako agencija za nekretnine uspješno posluje već dugi niz godina i ima izgrađeni brend, to mnogo govori o njenoj kvaliteti.

Važno je iskustvo agenata za nekretnine

Informirajte se također o iskustvu agenata za nekretnine. Agent s bogatim iskustvom u posredovanju nekretninama neće gubiti vaše vrijeme i voditi vas u obilazak nekretnina koje nisu u skladu s vašim potrebama i željama.

Iskusan agent odlično poznaje tržište, zna koju cijenu može postići za određenu nekretninu te brzo pronalazi nekretninu baš po vašim mjerama.

Odaberite agenciju s ponudom različitih nekretnina

Još jedan kriterij prema kojem možete prepoznati kvalitetnu agenciju je ponuda nekretnina. Kvalitetna agencija za nekretnine ima široku ponudu nekretnina realnih cijena, detaljnih opisa i kvalitetnih fotografija.

Raspitajte se o agenciji kod prijatelja ili poznanika

Ako su vaši prijatelji ili poznanici nedavno surađivali s određenom agencijom za nekretnine, pitajte ih o njihovom iskustvu. Sigurno će vam u detalje ispričati što im se svidjelo kod agencije, a što ne. Također, internet je prepun informacija pa bez problema možete istražiti iskustva drugih korisnika s određenom agencijom.

Zatrebate li dodatan savjet ili pomoć oko kupnje ili prodaje nekretnine?

Javite nam se s povjerenjem.

«

OSTAVITE KOMENTAR!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *